Pridobili smo naziv Nevladna organizacija v javnem interesu!

Ottie se skoti

 V ta čudni novi svet se skotijo trije psički Ottie, Oton in Odi. Ker jih je na začetku čisto vsega strah, skrbna vzrediteljica poskrbi, da strahove premagajo. Skupaj se igrajo, jejo in umivajo. Čas hitro mine in tako kmalu napoči trenutek, ko oba bratca odideta vsak v svoj nov dom. Kaj pa ljubezniva psička Ottie?
Ali bo našla svojega skrbnika?

Je poučna slikanica o dogodivščinah psičke Ottie in prva iz zbirke »Lepo jih je imeti, a je zanje treba skrbeti.« Nakaže model družine v kateri prevladuje ljubezen. Po mnenju izdajatelja je slikanica primerna za predšolske otroke in otroke 1. triade OŠ.

(Format slikanice je 20 x 20 cm, mehke platnice, 36 strani,velike tiskane črke).

Recenzija pravljice Ottie se skoti

ISSN 2738-5337, Bella Weaver, Ottie se skoti

»Pasja mamica in očka sta se imela silno rada. Tako je nekega lepega popoldneva ta velika ljubezen obrodila sadove … Skotili so se jima trije belorožnati mladiči, Odi, Ottie in Oton.«

Otroška slikanica že v samem začetku nakaže na pravi model družine, v kateri prevladuje ljubezen. Glavna junakinja zgodbe je Ottie. Bralec kmalu začuti lagodje ter srečo, ki kipita okoli mladičev. Nekajkrat omenjena vzrediteljica le postransko vpliva na samo zgodbo. Izvaja osnovne prijeme pri sami vzgoji mladičev, medtem ko starša nista več omenjena. Za njima se izgubijo vse sledi. A kljub vsemu bralec v zgodbi ne more spregledati družinskih vrednot. Ker pa se v življenju ne cedita samo »med in mleko«, se nekje v ozadju začutijo tudi prihajajoče nevarnosti in skrbi, do katerih pride takoj, ko mladi kužki odrastejo. Avtorica te prihajajoče težave nakaže že s stavkom, v katerem zapiše, »Tako se je vedno bolj bližal čas, ko je bilo treba poiskati nove lastnike za prav vsakega mladička posebej.«

Ob tem bralec začuti tesnobo oziroma se zave težav, ki nam vsakodnevno pretijo. Že takoj po odhodu Odi in Otona k novim, prijaznim lastnikom, se Ottie iz ljubečega okolja prestavi v bolečo samoto. Ob tem se vprašamo, čemu prav ona? Je kaj napačnega storila ali pa se je narava neusmiljeno poigrala z njo? Morda so kriva njena daljša ušesa ali pa debelost, da je ni nihče izbral? V nadaljevanju zgodbe se zavemo pomanjkljivosti družbe, saj zaradi njenega nerazumevanja drugačnih zapademo v temačno vzdušje. Zanimivo se zdi, da vzrediteljica kljub Ottinim težavam ostane ravnodušna in nam daje občutek, da vselej obstaja nekdo, ki zna prisluhniti drugačnim. Pri tem zgodba doseže sam vrh razpleta, kajti v tistem trenutku, ko Ottie in z njo bralec ne vidita več luči na koncu predora, v njeno življenje nenadoma vstopi rešitev … Tudi Ottie končno nekdo izbere … Dobi nove skrbnike in bralec ugotovi, da se juha nikoli ne poje tako vroča, kot se skuha. Ottino razmišljanje bi zlahka ocenil kot povprečno razmišljanje človeka, ko brez svojih vplivov ali napačnih dejanj zapade v težave. Predvsem pa se mi zgodba zdi kakor nalašč za mlade poslušalce, ki se še ne zavedajo vsakodnevnih težav in lastnih postopkov še ne povezujejo s posledicami. Zato takšna zgodba v človeku zlahka prebudi sočustvovanje in razumevanje. Nauči nas, da ob težavah, ki nas v življenju pogosto pestijo, ne smemo kloniti, ker se vselej za vsako težavo najde rešitev.

Slikanica je obogatena s tako izbranimi ilustracijami, da bralec ne potrebuje veliko domišljije, da bi zgodbo razumel. Prepričan sem, da bodo mladi, ki jim je slikanica namenjena, zlahka dojeli bistvo zgodbe in se ob rešitvi Ottie veselili. Zgodba se konča z zadnjo ilustracijo, na kateri Ottie v objemu novih skrbnikov zapušča svoj rodni kraj. A po drugi strani pa se zaradi oznanila, da že prihaja naslednja slikanica o vragolijah in dogodivščinah prisrčne psičke, Ottie, v novem domu, bralcu vzbudi silna radovednost, kaj bo sledilo oziroma, kaj bo Ottie še ušpičila.

Stan Dirdeny, pisatelj mladinske fantazijske literature

Recenzija pravljice Ottie se skoti

Ottie se skoti je kratka pravljica za otroke, v kateri nam slovenska avtorica, ki piše pod psevdonimom Bella Weaver, poskuša predstaviti, kako poteka pot psa vse od njegove skotitve in do trenutka, ko najde svojega lastnika. Osrednji lik v zgodbici je psička Ottie, ki odrašča v družbi svojih bratcev in vzrediteljice. Čeprav sta starša teh psičkov omenjena le na začetku zgodbe in je vzrediteljica tista, ki jih poskuša naučiti osnovnih stvari, je jasno, da ti psički odraščajo v ljubečem družinskem okolju. Ottie se skoti je kratka, lepa, poučna in prijetna zgodba, ki bi jo moral prebrati vsak otrok in morda tudi številni odrasli. Avtorica je s svojim besedilom in ilustracijami ustvarila čudovit svet, v katerega sem se z veseljem potopila. Ob zaključku sem bila tudi vesela, ko sem videla, da se zgodba nadaljuje s slikanico Ottie v novem domu.

Tejin bralni kotiček

Mnenja naših bralcev

»Ottie se skoti je zelo prijetna, topla, predvsem poučna zgodbica. Moja vnukinja jo obožuje in vedno, ko pride na obisk, jo vsaj trikrat prebereva. Zelo pa so ji všeč tudi ilustracije.« .
Mihaela
"Pohvalila bi ilustracije in zanimiv dodatek v obliki »oblačkov« z besedilom. Pohvalno je tudi to, da so v slikanici »poklici« oziroma funkcije oseb pravilno poimenovani. Otrok tako v tej slikanici med drugim spozna novi besedi »vzrediteljica« in »kupec«."
Vzgojiteljica Manja
"Mi imamo obe knjigici in sta odlični. Prvo knjigico (Ottie se skoti) je naša hčerka prebrala za bralno značko v prvem razredu. Prav tako jo ima s seboj vedno v šolski torbi. Čakamo, da obnovi še Ottie v novem domu. Knjigici sta zelo dobri za otroke in vredni nakupa. Priporočamo! Odlični sta tudi kot darilo!"
Zoran