Pridobili smo naziv Nevladna organizacija v javnem interesu!

Ottie v novem domu

 Ottie končno pride v svoj novi dom. A nič ni  tako, kot je bila navajena. Ljubeznivi gospodar ji pomaga, da se počasi privadi na novo okolje. Kmalu spozna tudi psička Barija in mucka Puhija, s katerimi ustvarijo pravo živalsko bratovščino. A mala psička Ottie še ne ve, kaj je prav in kaj narobe. 

Je poučna in zabavna slikanica o dogodivščinah psičke Ottie in druga po vrsti iz zbirke »Lepo jih je imeti, a je zanje treba skrbeti.« Spodbuja prijateljstvo in osvešča, kaj se lahko zgodi, če se skrbnik kužka premalo pouči o njegovih potrebah. Po mnenju izdajatelja je slikanica primerna za predšolske otroke in
otroke 1. triade OŠ. 

(Format 20 x 20 cm, mehke platnice, 36 strani, velike tiskane črke).

Recenzija pravljice Ottie v novem domu

ISSN 2738-5337, Bella Weaver, Ottie v novem domu

Z velikim veseljem sem se vrnil k pustolovščinam male Ottie. Tokratna zgodba se razvija spodbudno v neki posebni sferi optimizma. Takšne in podobne zgodbe nas pogosto lahko presenetijo. Ni nujno, da ima tako delo klasično dramsko strukturo, kjer se zgodba začne zapletati v uvodu in napetost raste do samega vrha, tako da se nek problem razreši oziroma konča šele v veselem ali žalostnem koncu.

Sam začetek zgodbe sem zlahka ocenil sila pozitivno, v njem pa Ottie ni v nikakršni nevarnosti, temveč živi obdana z ljubeznijo. Ampak še preden pa si ob prebiranju zgodbe izoblikujemo mnenje, pa opazimo ilustracije, ki v tem delu po slogu bistveno ne odstopajo od prvega dela, le barve so nekoliko posebne, veliko bolj intenzivne in bralcu dajo nek poseben občutek, oziroma nas napolnijo z nekim upanjem na veselo zgodbo.

Če povzamem samo zgodbo, se Ottie pod vplivom preteklosti hitro sooči s strahovi, čeprav novi gospodarji do nje niso slabi. Po eni strani ji nudijo odlične pogoje bivanja, a po drugi strani se niso dovolj podučili o njenih resničnih potrebah. Avtorica nam že v začetku zgodbe postreže z novostjo, s prijateljstvom z raznovrstnimi živalmi, z mačkom Puhijem in psom Barijem. V zgodbi ni med njimi niti v eni sami besedi zaznati že dobro znanega sovraštva med psi in mačkami, temveč pravo sodelovanje v ustvarjanju bratovščine. Razigrana Ottie hitro pozabi na preteklost in se preda igri. Ob tem nas avtorica rada opomni na pogosto težavo, ko posvojena žival ne loči med prav in narobe. Tako Ottie poskrbi za nered. Toda kljub muham ji gospodar ničesar ne očita. Nudijo ji vso ljubezen, pri čemer pa je Ottie ne izkorišča v negativno smer.

Tik pred koncem pa bralec doživi trenutek, ko pomisli, da se bo zgodba iz komedije sprevrgla v tragedijo. Ottie v igrivosti in raziskovanju življenja zanese na cesto pred avtomobil. Takrat bralca stisne v prsih in v pričakovanju najhujšega zgodbo z strahom bere naprej. Toda prav kmalu se potrdi, da izrek na koncu tunela vselej vidimo luč drži. Ottie preživi, a namesto, da bi jo gospodar okaral, ji z ljubeznijo obljubi, da bosta oba odšla na šolanje, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo. Toda Ottie, ki nesebično misli še na druge, gospodarja takoj poprosi za dovoljenje, da bi na šolanje lahko vzela zraven še svoja prijatelja psa Barija in mačka Puhija. Zgodba se poučno konča, ko dobi dovoljenje.

Zgodba me je navdušila in podučila, da se enostavno moramo pustiti voditi sami zgodbi, pa kamorkoli jo že zanese, in lepo bi bilo, da bi tako kot Ottie tudi ljudje, čeprav smo si različni, med seboj sklepali prijateljstva in spoštovali drug drugega. Ob pričakovanju nadaljevanja tretjega dela poudarjam, da globina barv in nekoliko drugačen slog ilustracij človeka v domišljiji povsem prerodi. Predvsem pa, da zgodba človeku pusti nek poseben vtis, ki takšen ljubeč odnos do živali iz zgodbe preslika v resnični svet.

Stan Dirdeny, pisatelj mladinske fantazijske literature

 

Recenzija pravljice Ottie v novem domu

Klub za Informiranje o človekovih pravicah Taraja je neprofitna prostovoljska organizacija in družbenokoristen projekt. Del tega projekta je tudi izdajanje pravljic in slikanic, izkupiček od prodaje knjig pa namenijo delovanju društva in izdajanju novih slikanic. Pod umetniškim imenom Bella Weaver zanje ustvarja njihova članica, avtorica že druge slikanice o navihani psički Ottie, ki se tokrat znajde v novem domu, prav tako pa so pod njenimi spretnimi prsti nastali tudi vsi akvareli, s katerimi je knjiga opremljena. Slikanica prinaša prav posebno in za vsako družino aktualno sporočilo, da zgolj otroška želja po hišnih ljubljenčkih ni dovolj, saj je treba znati za živali skrbeti. Zato nista dovolj le občasna igra in ljubkovanje, pač pa se je treba naučiti pravilnih pristopov in nege živali. Slikanica mlade bralce z zgodbo o psički Ottie ozavešča, kaj se zgodi, če lastniki štirinožnih prijateljev premalo vedo o njihovih potrebah in niso dovolj podučeni, kako skrbeti zanje in kako jih vzgajati.

Revija Bukla, Nika Hranjec

Recenzija pravljice Ottie v novem domu

Ottie v novem domu je prisrčno nadaljevanje slikanice Ottie se skoti. V tej drugi zgodbi v zbirki Lepo jih je imeti, a je zanje treba skrbet je pisateljica izpostavila kar nekaj posebnih tematik, kot sta strah, nagajivost, prijateljstvo, neposlušnost, razigranost, pa tudi neznanje gospodarja o Ottiejinih potrebah. Slikanica, ki bi lahko imela zelo tragičen konec, je navdušujoča pozitivna zgodba polna različnih pozitivnih sporočil, s katerimi nam je dala pisateljica jasno vedeti, da se moramo najprej dobro podučiti o našem psu, da bomo vedeli, kako zanj skrbeti, ko ga enkrat pripeljemo domov. Komaj že čakam nadaljevanje, da vidim, kaj bo Ottie ušpičila tokrat. 

Tejin bralni kotiček

Mnenja naših bralcev

Ja, res so poučne. Velikokrat jih ob večeru preberem. Predvsem Ottie ima nekaj posebnega v zgodbi, kar me povrne v čas moje mladosti. Sploh pa Bella, ne samo, da so tvoje knjige odlične. Ti sama si že lep čas ena izmed mojih knjižnih idolov. Kaj bi dal za tako voljo in zagnanost. Predvsem pa spretnost in moč, da dosegaš vse to v takem stanju. Res odlične zgodbe.
Stan Dirdeny
pisatelj
Pa mi je končno uspelo priti do pošte po vašo novo pravljico! Hvala za krasen paketek, prijetno in poučno pravljico, unikatne ilustracije in širjenje pomembnih sporočil ravnanja z novimi pasjimi družinskimi člani.
Nežka Kukec
avtorica otroških pesniških slikanic in animatorka
Super imate, kako potekajo naročila. Prav gosposko. In kaj vse si priložila..hvala. Mislim, da boste eni majhni ljubiteljici živali polpšala dan. Tudi zgodbici sta super. Prava mala drama. Risbe so pa odlične res. Neverjetne. Zaradi njih me ima, da bi zgodbici obdržala...
A. B. Cross
pisateljica
Za tole pravljico lahko res rečem, da gre za odličen nakup. Srčna avtorica ima za seboj res grenko zdravstveno izkušnjo. Pri tem si pomaga prav z ustvarjalnostjo, z risanjem vseh ilustracij in s pravljicami, ki otrokom na krasen način povedo, kaj v resnici pomeni v svoj dom sprejeti novega živlaskega prijatelja in kako se spopadati s tistimi prvimi koraki z njim. Toplo priporočam, ne le te, temveč tudi prejšnje slikanice iz te zbirke.
Mojca Rudolf
pisateljica
Mi imamo obe knjigici in sta odlični. Prvo knjigico (Ottie se skoti) je naša hčerka prebrala za bralno značko v prvem razredu. Prav tako jo ima s seboj vedno v šolski torbi. Čakamo, da obnovi še Ottie v novem domu. Knjigici sta zelo dobri za otroke in vredni nakupa. Priporočamo! Odlični sta tudi kot darilo!
Zoran