Pridobili smo naziv Nevladna organizacija v javnem interesu!

PROJEKT: KLASIČNO BRANJE JE ZAKON – BERI Z NAMI TUDI TI!

objava projekt sofinancira
Projekt sofinancira: Občina Dol pri Ljubljani

Avtor: INFORMATIVNI KLUB TARAJA

Informativni klub Taraja iz Senožeti, Dol pri Ljubljani, je prostovoljska organizacija in družbeno koristen projekt, ki se med drugim ukvarja tudi s kulturo klasičnega načina branja in pisanja. Tehnologije vse bolj napredujejo, tega ni mogoče ustaviti, niti ni to naš namen. Namreč branje preko digitalnih naprav je površinsko branje s katerim se ne poglobimo v zgodbo in v razumevanje likov. Da razvijemo empatijo in razumemo zgodbe ter like, potrebujemo globok način branja, to pa nam omogoča klasičen način branja. Zato je pomembno, da v vsak dan otrok vključimo branje tiskanih besedil.

Ohranitev klasičnega načina branja pa je pomembna tudi za odrasle, saj dandanes preživimo toliko časa na elektronskih napravah, da se niti ne zavedamo, da le-te spreminjajo naše nevronske povezave in posledično pride tudi do pozabljanja globokega načina branja. Informativni klub Taraja se zavzema za informiranje o pomembnosti klasičnega načina branja in pisanja ter ohranitev le-tega. Prav tako spodbuja starše, dedke, babice, strice, tete in druge odrasle, da otrokom berejo pravljice, ne le tiste, ki jih izdaja klub Taraja, temveč tudi pravljice drugih avtorjev, izdajateljev in založb.

V ta namen smo pripravili projekt »KLASIČNO BRANJE JE ZAKON – BERI Z NAMI TUDI TI!«, ki je trajal od 1. 1. 2021 do 1. 2. 2022. Del tega projekta je bil tudi virtualni dogodek z branjem pravljice in nagradno igro, ki se je zgodil 02. 10. ob 16. uri na Facebook profilu Informativni klub Taraja. 

Projekt »KLASIČNO BRANJE JE ZAKON – BERI Z NAMI TUDI TI!« je potekal tudi preko socialnih omrežij, Radia1-Geoss in spletnih portalov: taraja. si, ringaraja.net ter duhovnost.eu. V skladu z osnovnim namenom kluba smo v letu 2020 s pomočjo donatorjev in sponzorjev izdali dve
slikanici za otroke in odrasle,  v letu 2021  pa je izšla tretja slikanica, ki je prva iz zbirke » Lepo jih je imeti, a je zanje treba skrbeti.« Besedila in akvarelne ilustracije zanje ustvarja naša članica z umetniškim imenom Bella Weaver. Morda to ne bi bilo nič posebnega, če avtorica ne bi bila zaradi hude bolezni vezana na dom. Grafično oblikovanje, prelom in priprava za tisk je v domeni Tare Tkalec, mag. graf.inž. Izbrali smo slovensko tiskarno, saj želimo, da so naše slikanice v celoti izdelane v Sloveniji. Tako z nakupom naših slikanic naredite dobro delo za ohranitev klasičnega načina branja, podprete delovanje našega kluba in druga slovenska podjetja, ki sodelujejo v tem projektu.

MOGOČE TE ZANIMA TUDI