Pridobili smo naziv Nevladna organizacija v javnem interesu!

Kako otroku privzgojiti ljubezen do branja?

reading, bed, flashlight-5069826.jpg

Branje je kot čarobna pustolovščina, ki jo lahko delimo z našimi najmlajšimi. Poglejmo nekaj preprostih načinov, kako vzgajati bralno strast in odpreti vrata v svet knjig!

Uredite udoben kotiček z mehkimi blazinami in svetlobo, kjer bo otrok lahko udobno bral, saj prijetno okolje spodbuja željo po branju. Otroci se veliko naučijo s posnemanjem. Če bodo videli, da tudi starši uživajo v branju, se bodo bolj verjetno pridružili tej dejavnosti. Skupno branje je lahko tudi odlična družinska dejavnost.

Ponudite otroku raznolikost. Raziskujte različne žanre, od pravljic do znanstvene fantastike. S tem boste spodbudili otrokovo radovednost in ga naučili ceniti različne zgodbe. Če ima otrok poseben interes, povezan z živalmi, vesoljem ali športom, poiščite knjige, ki bodo ustrezale temu interesu. Branje o stvareh, ki jih ljubijo, jih bo bolj navdušilo.

Redni obiski knjižnic so odličen način, da otrok razvije ljubezen do knjig. Raziskovanje in izbira lastnih knjig lahko postanejo posebne izkušnje. Pripovedovanje zgodb pred spanjem je tradicionalen način povezovanja z otrokom in spodbujanja ljubezni do besed. Lahko uporabite tudi ustvarjalne tehnike, kot so uporaba lutk ali različnih glasov za like v zgodbah.

Spoštujte otrokovo hitrost branja. Pustite mu, da izbira knjige glede na svojo starost in zanimanje. Ni pomembno, kako hitro bere, ampak da se zabava in razume vsebino.

Preživite čas v naravi s knjigo v roki. Branje na prostem je lahko čudovita izkušnja, ki jo otrok povezuje z radostjo in svežim zrakom. Spodbujajte skupno branje s prijatelji. Organizirajte knjižne skupine za otroke, kjer se lahko pogovarjajo o prebranih knjigah in delijo svoje vtise.

Uporabite pozitivno spodbujanje z nagradami za dosežke pri branju. Lahko je majhna nagrada za vsako prebrano knjigo ali dosežen cilj.

MOGOČE TE ZANIMA TUDI